Bu web sitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitemizde en iyi deneyimleri yaşamanız için çerezleri kullanır.

Reddet Kabul Et
Duyurular

KADINI GÜÇLENDİRME İLKELERİ (WEP)

KADINI GÜÇLENDİRME İLKELERİ (WEP)

Değerli Üyemiz,

Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB)’nden alınan 30.04.2012 tarihli ve 0411/9940 sayılı yazıda,

Kadın Girişimciliği kavramının gündemimizin ön sıralarına yükseldiği günümüzde, kadın iş gücünün ekonomiye etkin katılımı ve çalışan nüfus içindeki kadın oranının arttırılması giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Kadının toplumsal hayatımızdaki yerinin daha da yükselmesi ve başarılarının toplumun refahına değer katması öncelikli amaçlarımızdan biridir. Ülkemiz nüfusunun yarısı kadındır. Nüfusun bu yarısı, en az diğer yarısı gibi ekonomik hayata katkıda bulunmadıkça Türkiye’nin gelişmiş ülkelerle olan kalkınma yarışında tam başarıyı yakalaması düşünülemez.

Bu itibarla, son yıllarda, kadın istihdamını artırmaya yönelik proje ve programlar önem kazanmış, özellikle kadın girişimciliği konusunda kamu, sivil toplum ve özel sektör kuruluşları tarafından yürütülen program ve projelerde artışlar görülmüştür. Ancak, bu program ve projelerin sürekliliğinin sağlanarak, bunların bütünlükçü bir bakışla devam ettirilmesi ve toplumun tüm kesimleri tarafından benimsenmesi gerekmektedir.

Bu bakımdan, kadınların güçlendirilmesine ekonomik bir bakış açısıyla, istihdam, eğitim, ve sanayi politikalarının bir unsuru olarak yaklaşmalıyız.

İş dünyasında cinsiyet sağlanması ve kadınların güçlendirilmesine yönelik çabalarda, özel sektörün öncü rol oynaması kaçınılmaz bir sorumluluktur. Zira, özel sektörün desteği olmadan, kadının güçlendirilmesi ve bu kapsamda, ulusal ve küresel düzeyde sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması mümkün değildir.

Bu yaklaşımla Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 2010 yılında, küresel düzeyde cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadınları güçlendirilmesi için BM Kadın birimini kurmuştur.

BM Kadın ve BM Küresel İlkeler Sözleşmesi (Global Compact) işbirliğinde, iş dünyasında kadınların güçlendirilmesini sağlamak üzere, şirketlerin mevcut politika ve uygulamalarını gözden geçirmesine veya yenilerini oluşturmasına yol göstermek amacıyla, “Kadını Güçlendirme İlkeleri” oluşturulmuştur. İlkeler, ilk olarak 08 Mart 2010 tarihinde, Dünya Kadınlar Günü’nde dünyaya tanıtılmıştır.

Esasen, bildiğiniz üzere, TOBB’da Türk özel sektörünün çatı meslek örgütü olarak, 2007 yılında kurduğu Kadın Girişimciler Kurulu ile; ülkemizdeki kadın girişimci potansiyelinin nicelik ve nitelik bakımından geliştirilmesi ve daha donanımlı hale getirilmesi amacıyla politikalar belirlenmesi ve girişimcilik kültürünün kadınlar arasında gelişmesine öncülük etmeyi amaçlamıştır.

Türk özel sektör camiası olarak, bizler, kadınların hem sosyal hayatta hem de iş hayatında daha fazla inisiyatif ve görev üstlenmesi gerektiğinin bilincindeyiz.

Kadınlarımızın toplum ve iş hayatı içindeki yeri konusunda ilerleme sağlayamadığımız takdirde, sadece ekonomik hedefleri tutturarak, çağdaş dünyanın bir parçası olamayız. Kadınlarını toplum hayatına, üretim süreçlerine sokamamış bir topluma “gelişmiş” diyemeyiz.

Bu bakımdan, ülkelerin sürdürülebilir kalkınmasını desteklemek ve toplumda refahın devamı için kadınların tüm sektör ve düzeylerde, iş yaşamına katılımlarını sağlamanın önemine inanıyoruz. Söz konusu “Kadını Güçlendirme İlkeleri”nin de ülke ekonomimize sağlayacağı olumlu katkının bilinci ile Birleşmiş Milletlerin bu girişiminin ülkemizde de benimsenmesinin ve desteklenmesinin geleceğe yönelik önemli bir yatırım olacağını düşünüyoruz.

Birleşmiş Milletler tarafından dünyaya ilan edilen “Kadını Güçlendirme İlkeleri”nin duyurulması ve tanıtılması amacıyla Ek 1’de yer alan metin hazırlanmıştır.

Birleşmiş milletler tarafından başlatılan bu girişime destek vermek isteyen şirketlerin üst düzey temsilcilerinin, Ek 1’de yer alan formu İngilizce doldurarak (Faks: 0312 218 2209 E-Mail: unwomen@tobb.org.tradresine iletmeleri gerekmektedir.


Duyuru Metni, CEO İmza Formu ve Başvuru Formu İçin Tıklayınız…