Bu web sitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitemizde en iyi deneyimleri yaşamanız için çerezleri kullanır.

Reddet Kabul Et
Haberler

SANAYİCİLER, YEŞİL DÖNÜŞÜMDE MANİPÜLATİF BİLGİLERDEN UZAK DURMALI

SANAYİCİLER, YEŞİL DÖNÜŞÜMDE MANİPÜLATİF BİLGİLERDEN UZAK DURMALI


Konya Sanayi Odası ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanlığı iş birliğinde “Yeşil Dönüşüm ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı” gerçekleştirildi. KSO’nun yeşil dönüşüm çalışmalarının anlatıldığı toplantıda, sanayicilerin yeşil dönüşüm ile ilgili manipülatif bilgilere itibar etmemesi gerektiği vurgulandı.

Konyalı sanayicilerin ve iş yeri temsilcilerinin yoğun katılımı ile gerçekleştirilen toplantının açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı M. Zahid Çatlı, yeşil dönüşüm sürecinin ihracatının yüzde 31’ini Avrupa’ya gerçekleştiren Konya için önemli olduğunu ve Konya Sanayi Odası olarak bu konudaki farkındalığı artırmak için yoğun bir çalışma içinde olduklarını söyledi.

Oda olarak, Sanayide Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Zirvelerini başlattıklarını ve bu yıl zirvenin 3.’sünü gerçekleştireceklerini hatırlatan Çatlı, Oda üyelerinin karbon salınımlarını hesaplayacak bir proje üzerinde de çalışmalarının devam ettiğini aktardı. KSO’nun enerji verimliliği alanında da aktif çalışmalar yürüttüğünü dile getiren Çatlı, “Karbon salınımını azaltmaya yönelik en önemli bileşenlerinden biri de enerji verimliliği konusu. Odamız enerji verimliliği konusunda da, Türkiye’de sahada en aktif olarak çalışan kurumların başında geliyor.  Konya Sanayi Odası olarak, KOP Kalkınma İdaresi Başkanlığımız ve Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğümüzle birlikte hayata geçirdiğimiz Enerji Verimliliği Mobil Etüt Aracımızla, sanayi tesislerimize, kamu kurum ve kuruluşlarımıza giderek, enerji verimliliği ölçümleri yapıyoruz.  Enerji Verimliliği Mobil Etüt Aracımızla, bugüne kadar 41 firma ve kuruluşumuzda enerji ölçümleri yaptık.  Yaptığımız bu ölçümler ile firmalarımıza 77 milyon liranın üzerinde toplam amortisman süresi 1 yıldan az olan 3 bin 767 TEP enerji tasarrufu imkanı sunduk.  Böylece 15 bin tonun üzerinde karbon salınımının da önüne geçmiş olduk. Tüm bu çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğiz” diye konuştu.

Sanayiciler, yeşil dönüşüm ile ilgili manipülatif bilgilere itibar etmemeli

Daha sonra konuşan İklim Değişikliği Başkanlığı Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi Dairesi Başkanı Volkan Polat da, Türk ekonomisi ve sanayisinin ihracatta rekabetçiliğinin koruması ve güçlendirilmesi için yeşil dönüşümün elzem bir konu olduğunu söyledi. Polat, “Bu alanda atılacak adımlar aynı zamanda ülkemizin küresel değer zincirlerine entegrasyonunun geliştirilmesi ve uluslararası yatırımlardan alacağı payın artırılması bakımından da önem teşkil etmektedir” dedi.

Sanayicilerin yeşil dönüşüm ile ilgili manipülatif bilgilere itibar etmemesi gerektiğini kaydeden Polat, “Sanayicimizin manipülatif bilgilerle, yanlış yönlendirilmesinin önüne geçebilmek, bu kapsamda doğru, yerinde ve direk konunun uzmanı ve yürüteni olan arkadaşlarımızdan bilgi almasını sağlamak için çeşitli illerde bu tür organizasyonlar düzenliyoruz. Konya’mızdaki sanayicilerimizi de bilgilendirmek için Konya Sanayi Odamız ile birlikte bu program gerçekleştiriyoruz” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Ticaret Bakanlığı AB Tek Pazar ve Yeşil Mutabakatı Dairesi Başkanı Gülizar Yavaş tarafından, “Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması Genel Bilgilendirme”,  İklim Değişikliği Başkanlığı Karbon Fiyatlandırma Dairesi Başkanlığı İklim Değişikliği Uzmanı Hüseyin Ayaz tarafından,  “ETS ve SKDM İlişkisi”,  Türk Standartları Enstitüsü Çevresel Gözetim ve Doğrulama Müdürü Mehmet Ergün tarafından, “Karbon Ayak İzi Hesaplama Standartları” ve  Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A. Ş Genel Müdür Yardımcısı Seçil Yıldız tarafından, “Yeşil Dönüşüm ve Yeşil Dönüşümün Finansmanı” konularında sunumlar gerçekleştirildi.

Program soru ve cevaplar ile devam etti.