TÜRK ARAP İŞADAMLARI DERNEĞİ SANAYİCİLERLE BULUŞTU

SIKINTILAR ATLATILDIKÇA, İHRACAT ARTACAK Merkezi Mersin’de bulunan Türk – Arap İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Hadra ve Yönetim Kurulu Üyeleri Konyalı sanayicilerle bir araya gelerek, bölgesel işbirliği sağlamak ve ticareti geliştirmek için projelerini anlattı. Türk-Arap İşadamları Derneğinin amacı, iş dünyası ile ortak bölgesel işbirliği yapmak ve uluslar arası ticari işbirliğini geliştirmek. Türk Arap İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Hadra, 2005 yılında 22 Arap ülkesinin kendi aralarında gümrük birliğini sıfırlayacağını ve hiçbir Arap ülkesinde sorunla karşılaşmadan gezebileceklerini belirterek, “Türkiye’ye bu ülkeleri nasıl çekebiliriz, bunun hesabını yapmalıyız. 22 ülkenin nüfusu 300 milyon ve ticarette en ağırlıklı Araplar”dedi. Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanvekili M.Ali Korkmaz’ın oturum başkanlığını yaptığı toplantıda konuşan TURAB Başkanı Harda, “Arap tüccarları kullanarak sanayimizi geliştirebilir ve ülke ekonomisine katkımızı artırabilirsek ün büyük atılımı yapmış olacağız” dedi. Hadra, Türk Arap İşadamları Derneği’nin (TURAB) 7 Türk devleti ve 22 Arap ülkesi ile ticari, ekonomik, sosyal ve kültürel bağları güçlendirmek ve bununla ilgili her türlü iletişimi, etkinlikleri yapmak üzere kurulduğunu söyledi. TURAB Başkanı Mehmet Hadra, “TURAB derneğimizle özellikle 29 ülkenin işadamlarını bir araya getirmeye çalışıyoruz. Türk Cumhuriyetleri ve Arap ülkeleri ile işbirliğini geliştirmek istiyoruz. Temel stratejimiz, Türkiye’de 400-500 üyeye ulaşıp Türkiye’de belirli bir yere gelmek. 11 ayda 111 üyeye ulaştık. Türk iş adamlarımızın Arap ülkeleri ve Türk cumhuriyetleri ile ilişkilerini geliştirerek, ortak iş yapmak, üyelerimize ticari olanaklar sağlamak, sanayi, fuar, turizm eğitim gibi konularda görüş bildirmek ve uygulamak gibi hedeflerimiz var. Bunun için bölge ülkeleri ile yoğun ticari temaslarda bulunuyoruz.”diye konuştu. Türkiye’nin dışa bağımlı bir ülke olduğuna dikkat çeken Hadra, “Bölgedeki ticaret hacmi bizi dışa bağımlılıktan kurtaracak boyutlardadır. En temel hedefimiz bu gelişmelerin sağlanmasına katkıda bulunmaktır” şeklinde konuştu. Yarış içerisinde olan Türkiye’de toplumun her kesiminin özellikle sanayicilerin bilgili olması gerektiğini ifade eden Hadra, Türk sanayicilerin başta AB ve Ortadoğu konusunu iyi analiz etmeleri gerektiğini vurguladı. Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanvekili M.Ali Korkmaz, Konyalı sanayicinin önündeki engellerden biri olan taşımacılığın dış ticareti baltaladığını belirterek, ihracatın büyük bölümünü Mersin üzerinden yaptıklarını hatırlatarak, Konya – Mersin arasında bir tren yolu yapımıyla konteyner taşımacılığıyla çözülebileceğini belirtti. Korkmaz, “Dış ticaretimizin büyük bir bölümünü Mersin üzerinden yapıyoruz. Konya sanayisinin önünü açmak için gümrük bölgeleri ile ulaşımı kolaylaştırmalı ve geliştirmeliyiz.” dedi.