TSE, ISO KONSEYİ'NE SEÇİLDİ

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Uluslararası Standardizasyon Teşkilatının (ISO) yönetim organı olan ISO Konseyi'ne seçildi. Toplam 94 ülkenin oy kullandığı seçimde, TSE, 62 ile en yüksek oyu aldı. TSE Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, TSE'nin, ISO Konseyi'ne seçilmesinin Türkiye'nin AB üyeliği sürecine katkı sağlayacağını kaydetti.

Büyükhelvacıgil, tüm dünyada sanayiye yön verme konusunda önemi tartışmasız olan standardizasyon alanında her zaman gelişmiş ülkelerin etkili rol oynadığı ve buna önderlik ettiğini bildirdi.

Türkiye adına gurur verici olan bu başarıyla TSE'nin uluslararası alandaki etkinliğinin daha da artacağını ifade eden Büyükhelvacıgil, "Bu yeni görev, Avrupa standardlarının yüzde 99'undan fazlasını uyumlaştırmış olan TSE'nin AB'deki standardizasyon faaliyetlerinde daha önemli bir yer edinmesini de sağlayarak ülkemizin AB'ye üyelik sürecine de katkı sağlayacaktır" dedi.

Büyükhelvacıgil, standardizasyon alanında dünyadaki en büyük kuruluş olan ISO'nun yılda bir kez yapılan Genel Kurulunun 33.'sünün 15-17 Eylül 2010 tarihlerinde Norveç'in başkenti Oslo'da gerçekleştirildiğini bildirdi.

Türkiye adına ISO'nun üyesi olan TSE'nin her yıl olduğu gibi bu Genel Kurula da katıldığını belirten Büyükhelvacıgil, ISO'nun yönetim organının
ISO Konseyi olduğunu, boşalan Konsey üyeliklerine Genel Kurul öncesinde aday gösterilen ülkelerin Genel Kurul sonunda yapılan seçimle 2 yıllığına seçildiğini kaydetti.

Bu yıl ki Genel Kurulda 3. grup üyelerden 2011-2012 dönemi için Konseyde boşalacak 4 üyeliğe Türkiye ile birlikte 7 ülkenin aday gösterildiğini ifade eden Büyükhelvacıgil, "Genel Kurul sonunda yapılan ve toplam 94 ülkenin oy kullandığı seçimde, TSE 62 oy alarak, en yüksek oyu alan ülke olarak seçilmiştir. Birçok ülkenin delegeleri tarafından hak edilmiş bir sonuç olarak değerlendirilen bu başarıyla TSE, dünyada standardizasyona yön veren ISO'nun yönetim organında 2011-2012 yıllarında görev alacaktır" dedi.

Büyükhelvacıgil, ISO Konseyinin diğer üyeliklerine, TSE'nin ardından 60 oy alarak Güney Afrika Cumhuriyeti, 54 oy alarak Suudi Arabistan'ın seçildiğini belirtti.
4. üyelik için Yeni Zelanda ve Kolombiya'nın 50'şer oy aldığını için bu iki ülke arasında yeniden oylama yapıldığını, ancak Yeni Zelanda'nın, Kolombiya lehine adaylıktan çekildiğini belirten Büyükhelvacıgil, bunun sonucunda Yeni Zelanda'nın, aday gösterilen Çek Cumhuriyeti ve Singapur ile birlikte seçilemeyen üç ülke olduğunu kaydetti.

Büyükhelvacıgil, TSE'nin, merkezi İsviçre'nin Cenevre kentinde olan ve 1947 yılında kurulmuş olan ISO'nun 1956 yılından beri Türkiye adına tam üyesi olduğunu belirtti.
TSE'nin, günümüze kadar 1963-1965, 1969-1971, 1974-1976, 1986-1991, 1998-1999 ve 2003-2004 dönemlerinde TSE'nin ISO Konsey üyeliği görevi yaptığını bildiren Büyükhelvacıgil, şunları kaydetti:

"Milli standard kuruluşlarının genelde ikili ve bölgesel ilişkilerini dikkate alarak oy verdiği değerlendirilen ISO Konsey seçimlerinde TSE'nin aldığı oy, dünyanın hemen her bölgesinde kabul gördüğünün bir göstergesidir. Bu ise, Enstitünün son yıllarda sadece ülkemizde değil uluslararası alanda da başarı lı çalışmalarının sonucudur."