Bu web sitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitemizde en iyi deneyimleri yaşamanız için çerezleri kullanır.

Reddet Kabul Et
Duyurular

KONYA’NIN GURURLARI ÖDÜLLENDİRİLDİ

KONYA’NIN GURURLARI ÖDÜLLENDİRİLDİ

KONYA’NIN GURURLARI ÖDÜLLENDİRİLDİ

 

Konya Sanayi Odası tarafından bu yıl 6’ncısı düzenlenen Geleneksel Ödül Töreni’nde Türkiye'nin İlk 1000 Büyük Sanayi Kuruluşu arasında yer alan Konyalı firmalar ve Konya Sanayi Odası'nda (KSO) 35 yılını dolduran üyeler ödüllendirildi. Ödül töreninin ardından “Ortak Geleceğimiz Avrupa Birliği: Türkiye’nin AB’ye Katılım Süreci ve Girişimcilik” konulu seminer düzenlendi.

 

Hilton Garden Inn Hotel'de düzenlenen törene Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Başkan Yardımcısı Tanıl Küçük, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, AK Parti Konya Milletvekilleri Hasan Angı, Özkan Öksüz, Ayşe Türkmenoğlu, Hüsnü Tuna, Orhan Erdem, Ali Öztürk ve Harun Tüfekçi, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, oda ve borsa başkanları ile sanayiciler ve davetliler katıldı.

 

Büyükhelvacıgil: “Konya’dan 165 ülkeye ihracat”

Törende konuşan ev sahibi Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TSE Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, geçen yıl Konya’dan 32 firmanın yer aldığı listeye bu yıl 34 firmanın girdiğini söyledi. KSO'nun yerel bir oda olmanın ötesinde küresel düşünen ve Konyalı sanayicileri uluslararası arenada temsil eden bir kuruluş olduğunu ifade eden Büyükhelvacıgil, 'Konya, Türkiye'nin küresel vizyonuna ve 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefine katkıda bulunmak için tüm gücüyle çalışmaktadır' dedi.

 

Büyükhelvacıgil, Konya'da 32 bin KOBİ ile 165 ülkeye ihracat yaptıklarını dile getirerek, Konyalı sanayicilerin AB, Ortadoğu ve Afrika'nın yanı sıra insanların haritada yerini bulmakta bile zorlanacağı Burkina Faso, Oman, Brunei, Eritre, Maritus, Trinidad ve Angola gibi pek çok ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini belirtti.


Hisarcıklıoğlu: “İbre yukarı doğru ilerliyor”

Tören öncesi konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin hızla küresel krizin etkilerinden kurtulduğunu belirterek, "Dünyada krizin etkisini bu kadar kısa sürede atlatabilen nadir ülkelerden birisiyiz. Şu an özel tüketimde kriz öncesi dönemi yakalamış durumdayız. Ancak özel sektör yatırımları ve üretimde henüz kriz öncesi seviyeyi yakalayamadık. Ancak ibre yukarı doğru ilerliyor. Özel sektörde istihdam alanında krizden sonra 1 milyon 100 bin kişiye istihdam sağlanmış. Kriz devresinden çıkan 14 ülkenin arasında 12'nciyiz. Ancak bizim hedefimiz arkamızdakiler değil önümüzdekiler. Amacımız 2023'de dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi içinde olmaksa büyümemizi hızlandırmamız lazım. Türkiye
şu an dünyanın büyük ekonomileri arasında 16., Avrupa'da ise 6. sırada. Ancak BM'nin insani gelişim endeksinde 155 ülkenin arasında 126. sıradayız. Bu bize yakışmıyor. Peki ne yapmamız lazım? Yapısal reformları yerine getiriyor olmamız lazım. Bunun için de önümüzde bir Avrupa Birliği çıpası var. Bugün ülkemizde gereksiz bir tartışma var. AB Türkiye'yi alır mı almaz mı? Benim için alıp almaması hiç önemli değil. Benim için önemli olan gelişmem için bana gereken yol haritası.

Adamlar bunu yapmış. Yeniden Amerika'yı keşfetmeye gerek yok. Bu konuda iç dinamiklerde Bakanımız dışında bir motivasyon düşmesi görüyorum. Bizim AB'ye alınmamamız AB ülkelerinin liderlerinin vizyon eksikliğini gösteriyor. Bugün yaşadığımız sorun, AB ülkelerinin vizyonlarının olmadığının en büyük kanıtıdır" dedi.

 

Vali Doğan: “Konya başarıyı hak ediyor”


Konya Valisi Aydın Nezih Doğan ise, AK Parti Hükümeti'nin başarının her zaman yanında yer aldığını ve desteklediğini ifade ederek, Konya'nın tarihi, kültürü ve insanıyla bu başarıyı hak ettiğini dile getirdi.



Tarım Bakanı Eker: “AB'nin geleceğinde Türkiye'nin yapabileceği çok önemli

katkılar var”


Daha sonra kürsüye gelen Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, AB'nin Türkiye açısından bir takım evrensel değerleri için önemli olduğunu dile getirerek, "Nedir bu değerler? Hukukun üstünlüğü, insan hakları, serbest ekonomi gibi bir takım değerler var. Biz bu evresel değerleri benimsiyoruz. AB ile bazılarının zannettiği gibi ekonomi pastasından pay almak için masaya oturmuyoruz. Aslında AB'nin geleceğinde Türkiye'nin yapabileceği çok önemli katkılar var. Dünyanın geleceğinde tarımsal üretim çok önemli ve Türkiye tarımsal üretim potansiyelinin esasını teşkil eden biyo çeşitlilik bakımından çok zengin bir ülke. Bütün Avrupa kıtasında 2 bin 400 endemik bitki türü varken bizde ise kayıtlı olarak 3 bin 900 endemik bitki türü var. AB ile yine bugün müzakere süreci açtığımız gıda ve tarımsal üretim konusunda Avrupa'nın sınırlarını Ardahan, Hakkari, Van, Mardin, Hatay sınırlarına taşıdık. Yani hijyen, sağlık, gıda kalitesi ve bir takım bitki ve hayvan hastalıkları yönüyle AB'nin sınırını bu bölgelere taşıdık. Bu faslı açtık. Tarım ve kırsal kalkınma ile balıkçılık kısmında ise AB çifte standart uyguluyor. Siz ne kadar ileri giderseniz gidin ben istemesem bu faslı müzakereye açmam, açılsa da kapattırmam" diyor. Balıkçılık faslı Kıbrıs'a bağlı, çözün konuşalım diyorlar. Oysaki Türkiye tarımla ilgili olarak dünyanın 8. büyük tarımsal ekonomisine sahip. Biz hükümete geldiğimizde bu sıralamada 11. sıradaydık. Biz Türkiye'nin tarımsal değerini iki katın üzerine çıkardık. 23'den 56 milyar dolara çıkardık. Bugün tarımsal üretim 70 milyonun karnını doyuruyor. Ülkemize gelen 30 milyon turistin de karnını doyuruyor. Bunların üzerine net tarımsal madde ihracatı olarak da 11.2 milyar dolarlık ihracat yapıyoruz. 8 yıl öncesine göre nüfusumuz artmadı azaldı. Tarım alanlarımız da artmadı. Türkiye'nin verimliliği arttı" şeklinde konuştu.


Devlet Bakanı Egemen Bağış: AB'nin Konya ruhuna ihtiyacı var”


Son olarak kürsüye gelen Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB'nin şu an çok iyi bir durumda olmadığını dile getirerek, "Şu an AB'nin ihtiyaç duyduğu şey aslında Konya ruhudur. Kim Olursan Ol Gel yaklaşımı vizyonsuz Avrupa ülkeleri liderleri için gerekli bir yaklaşım. Hele ki Kim Olursan Ol Git yaklaşımı içinde olan liderler için Konya ruhu şart. Bugün Hz. Mevlana'nın hoşgörüsüne zıt bir duruş sergileyen zihniyette insanlar var. '70 milyon Müslüman'ı Avrupa'ya sokmam' diyen vizyonsuzlar var. İslam dinini bir terör dini gibi lanse eden faşistler var. Ülkesindeki farklı ırktaki insanları trenlere bindirip sınır dışı etmeye çalışan ülkeler var. Merak etmeyin onları da Konya ruhuyla tedavi edeceğiz. Onları da ortak çıkarlarımız için bir noktada ortaya koyan önemli çabalarımız olacak. Ekonomimizin ve demokrasimizin güçlenmesinde AB sürecinin büyük önemi var. Bu sürecin en önemli ayağı ise demokrasimizin güçlenmesidir. Eskiden bazı konuları değil konuşmak düşünmeye bile korkardık. Şimdi her türlü etnik unsur, farklı inanç ve siyasi fikirden insan fikirlerini rahatlıkla tartışabiliyor. Dünyanın 26. büyük ekonomisiyken, şu an 16. büyük ekonomi haline geldik. Bu hızla devam edersek 2023'e kalmadan ilk 10 büyük ekonomi içine de girmiş olacağız" dedi.


20 faslın 17'si üzerinde siyasi engel var


Türkiye'nin AB ile 33 faslı masaya yatıracağını ve bunların 13'ünü görüşmeye başladığını dile getiren Bakan Bağış, "Geriye kalan 20 faslın 17'si üzerinde maalesef siyasi engel var. Bunları istesek de açamıyoruz. Ama AB, bu 20 faslın hepsinde ilerleme kaydettiğini kabul ediyor. Bazılarının dediği gibi biz kediye kedi diyoruz. Ama bunu diyenler kediyi fil gibi göstermeyi de biliyor. Kıbrıs'ı Türkiye'nin AB'ye girişine engel olarak istismar ettiğini biliyoruz. Bütün bu zorluklara rağmen hedeflerine ulaşamayacaklar. Türkiye azimlidir, kararlıdır. Bu azimle AB'nin yolunu da açacaktır. Zaman gelecek AB ülkeleri, ülkemize gelerek bizim AB'ye girmemiz için lobi faaliyetlerinde bulunacak" şeklinde ifade etti.


Konuşmaların ardından Türkiye'nin ilk ve ikinci 500 büyük firması arasına giren Konyalı firmalar ile meslekte 35. yılını dolduran sanayicilere ödülleri, protokol üyeleri tarafından verildi.

 

Ortak Geleceğimiz Avrupa Birliği

Ödül töreninin ardından “Ortak Geleceğimiz Avrupa Birliği: Türkiye’nin AB’ye Katılım Süreci ve Girişimcilik” konulu seminer düzenlendi. Seminere konuşmacı olarak AB Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Cangir, Zaman Gazetesi Yazarı Ali Bulaç ve Dünya Gazetesi Yazarı Dr. Rüştü Bozkurt ve katıldı.

 



 

ÖDÜL ALAN FİRMALARIN LİSTESİ :

 

KONYA’NIN İLK 500’E GİREN FİRMALARI

 

 

1)      Konya Şeker San. ve Tic. A.Ş.

2)      Eti Alüminyum A.Ş.

3)      Pakpen Plastik Boru ve Yapı Elemanları San. ve Tic. A.Ş.

4)      Konya Çimento Sanayi A.Ş.

5)      Helvacızade Gıda ve İhtiyaç Maddeleri San. ve Tic. A.Ş.

6)      Ova Un Fabrikası A.Ş.

7)      Hekimoğlu Un Fabrikası Tic. ve San. A.Ş.

8)      Akova Süt ve Gıda Mamülleri San. ve Tic. A.Ş.

 

 

 

KONYA’NIN İKİNCİ 500’E GİREN FİRMALARI

 

1)      Kombassan Kağıt Matbaa Gıda ve Tekstil San. Tic. A.Ş.

2)      Altınapa Değirmencilik Tic. ve San. A.Ş.

3)      Atiker Metal İth. İhrc. ve İml. San. Tic. A.Ş.

4)      Büyükhekimoğulları Gıda San. ve Tic. A.Ş.

5)      Selva Gıda Sanayi A.Ş.

6)      Enka Süt ve Gıda Mamülleri San. ve Tic. A.Ş.

7)      Safa Tarım A.Ş.

8)      Aydınlar Yedek Parça San. ve Tic. A.Ş.

9)      Kompen PVC Yapı ve İnş.Malz. San. ve Tic. A.Ş.

10)  Tosunoğulları Mobilya Sanayi ve Tic. A.Ş.

11)  Akbel Süt ve Süt Ürünleri San. ve Tic. A.Ş.

12)  Alçelik Çelik Yapı İnşaat San. ve Tic. A.Ş.

13)  Komgıda Kombassan Gıda İht. Mad. ve Pet. Ürünleri San. ve Tic. A.Ş.

 

 

 

YATIRIMI KONYA DIŞINDA OLAN VE İKİNCİ

500’E GİREN KONYA’LILAR

 

1)      Modavizyon Tekstil San. ve Tic. A.Ş.

2)      Murat Karton Kağıt San. ve Tic. A.Ş.

3)      Divapen Entegre Ağaç Panel San. ve Tic. A.Ş.

4)      Erkunt Sanayi A.Ş.

5)   Beybo Boya San. ve Tic. A.Ş.

6)   Arık Bey Tekstil Enerji ve Sınai Yatırım A.Ş.

 

İKİNCİ 500’E GİREN FİRMALARDAN

KONYA’DA YATIRIMI OLANLAR

 

1)      Ergaz Sanayi ve Ticaret A.Ş.

2)      Alkim Alkali Kimya A.Ş.

 

 

YATIRIMI KONYA DIŞINDA OLAN VE İLK 500’E

GİREN KONYALILAR

 

 

1)      Bilim İlaç  Sanayi ve Tic. A.Ş.

2)      Aroma Bursa Meyve Suları ve Gıda San. A.Ş.

3)      Bilkont Dış Ticaret ve Tekstil San. A.Ş.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İLK 500’E GİREN FİRMALARDAN KONYA’DA

YATIRIMI OLANLAR

 

 

1)      İpragaz A.Ş.

2)      Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayii A.Ş.

 

 

 

 

İSO İLK 500 BÜYÜK SANAYİ KURULUŞLARINDA YER ALAN KONYALI FİRMALAR

 

 

 

SIRA

2009 Yılı Birinci  500 Büyük

Kuruluş Sıra No

2008 Yılı Birinci

500 Büyük

Kuruluş Sıra No

 

 

KURULUŞ

1

36

58

Konya Şeker San. ve Tic. A.Ş.

2

188

171

Eti Alüminyum A.Ş.

3

259

247

Pakpen Plastik Boru ve Yapı Elemanları San. Tic. A.Ş.

4

303

321

Konya Çimento Sanayi A.Ş.

5

332

423

Helvacızade Gıda ve İhtiyaç Maddeleri San. ve Tic. A.Ş.

6

437