KONYA SANAYİ ODASI İLE TÜRKİYE HALK BANKASI ARASINDA KREDİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

Üyelerimizin finansman ihtiyacını bir nebze de olsa gidermek amacıyla 22 Mart 2007 tarihinde Konya Sanayi Odası ile Türkiye Halk Bankası Genel Müdürlüğü arasında bir kredi protokolü imzalandı.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kredi Başvurusu;

Kredi talebinde bulunacak firma, faaliyette bulunduğu en yakın Banka Şubesine, Bankacılık mevzuatına uygun olarak Banka tarafından istenen gerekli belgeler ile başvuruda bulunabilecektir. Bu belgeler arasında Banka’nın talep ettiği belgelerin yanı sıra, başvuruda bulunan firmalardan, bağlı bulunduğu Konya Sanayi  Odası’ndan alınmış belge de istenecektir.

A)    Oda üyelerine nakit/gayrinakit kredi;

Kredi limiti azami  250.000 YTL ( İkiyüzellibin YTL) dir.

B)    Finansal Destek Kredisi ( FDK);

-         Özel sektörde KOBİ tanımında yer alan; sanayi, tarıma dayalı sanayi işletmeleri ile,

-         KOBİ tanımı dışındaki sanayi, tarıma dayalı sanayi, turizm, eğitim, sağlık ve bu sektörlerle ilgili hizmet sektöründe faaliyet gösteren, firmalara YTL veya USD cinsinden nakit kredi kullandırılacaktır.

Kredinin alt limiti tüm firmalar için 250.000 YTL veya karşılığı EURO/USD;

üst limiti KOBİ tanımına giren firmalar için 1.500.000 YTL veya  karşılığı EURO/USD;

KOBİ tanımı dışındaki firmalar için ise 3.000.000 YTL veya  karşılığı EURO/USD’dir.

Nakit Kredi Vade ve Faiz Oranı;

ODA tarafından Bankaya yönlendirilen ve BANKA tarafından kredi talebi kabul edilen üyeler lehine tesis edilecek krediler;

·        Oda üyelerine nakit kredi;

Kullandırılacak kredi azami 36 aya kadar aylık eşit taksit ( AET) ödemeli nakit kredi olarak kullandırılacaktır.

Krediye uygulanacak faiz oranı; Bankamızın sözkonusu vadelerde kullandırılan kredilerin faiz oranından % 0,2 ( Binde 2 ) eksik olarak uygulanacaktır. Protokol tarihi itibariyle AET oda kredilerine uygulanacak faiz oranı aylık % 1,85’dir.

·        Finansal Destek Kredisi ( FDK);

FDK, firmaların yatırım ve işletme sermayesi ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olup, yatırım kredilerinde ödemesiz dönemi bulunan ve anaparanın aylık eşit taksitli olarak da kullandırılabildiği bir üründür.

ODA üyelerine asgari 24 ay azami 60 ay vadeye kadar Yeni Türk Lirası (YTL) veya Amerikan Doları (USD) cinsinden Finansal Destek Kredisi kullandırılacaktır.

Faiz oranları Bankamızın söz konusu vadelerde kullandırılan kredilerin faiz oranından % 0.5 (Binde beş) eksik olarak uygulanacaktır. Protokol tarihi itibariyle faiz oranları TRLIBOR ve LIBOR’a endeksli olarak değişken olup; YTL krediler için  TRLIBOR+ 3,5; Döviz kredileri için LIBOR+3 olarak uygulanacaktır. Faiz ödemeleri devre sonlarında tahakkuk edecektir.

Ödemesiz Dönem

Asgari Vade

Azami Vade

İşletme Kredisi

24 Ay

48 Ay

Yatırım Kredisi

Azami 12 Ay

24 Ay

60 Ay

Bankanın kullandıracağı Aylık Eşit Taksitli ve FDK’nin faiz oranları yukarda belirtilmiştir. Bunun dışında kalan Banka kaynaklı tüm kredilere Bankanın cari faiz oranı uygulanacaktır.

29.07.1998 tarih, 23417 mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 4369 Sayılı Kanunun 6802 Sayılı Gider Vergileri Kanununda değişiklik yapan 63. maddesi ile 6802 Sayılı Gider Vergileri Kanununun 29.Maddesinin (m) bendi ile T.Halk Bankası’nın ihtisas kredileri kapsamında Küçük ve Orta ölçekli Sanayi İşletmelerine verdiği krediler ya da bu işletmelerin dış ticaret işletmelerine yaptığı aracılık hizmetleri dolayısıyla aldığı paralar BSMV’den istisna edilmesi hükme bağlanmıştır. Bu nedenle Bankanın KOBİ tanımına giren ve her türlü üretim yada bakım-onarım faaliyetinde bulunan sanayi ve tarıma dayalı sanayi işletmelerine kullandırılan kredilerde BSMV istisnası uygulanacaktır. Ancak Bankanın KOBİ tanımı dışında olan ve/veya diğer işletmelere kullandırılan kredilerde (turizm,eğitim,sağlık) BSMV istisnası uygulanmayacaktır.

Gayrinakit Kredi Vade ve Faiz Oranı;

Üyenin talebi ile BANKA’nın uygun bulması halinde 4. maddede belirtilen limit dahilinde ve en fazla 12 (Oniki) ay vadeli olarak, BANKA tarafından aşağıda belirtilen konulardaki riskleri garanti etmek üzere üye lehine gayrinakdi teminat mektubu kredisi de kullandırılabilecektir.

Teminat mektubu kredisine firma verimliliği esas alınmak kaydıyla (S.S.K., Bağkur, telefon vb. ödemelerini bankamız aracılığıyla gerçekleştiren, vadesiz mevduat ortalaması yüksek, firmanın daha önceki kredileri ile verimliliği olan) 3 aylık devreler halinde yıllık % 1,5 komisyon uygulanacaktır. Komisyon oranı her devre için 50 YTL’den daha düşük olmayacaktır.

Teminat mektubu kredisi taahhüt, mal alımı ve bayilik konularında kullandırılacak olup, 1 yıldan uzun vadeli teminat mektupları ile iş bu protokolde belirtilen konuların dışındaki teminat mektupları için Banka Cari Komisyon oranı uygulanacaktır.

Kredinin Teminatı;

Kullandırılacak krediler, Bankanın mer’i mevzuat ve hükümleri çerçevesinde teminatlandırılacaktır.

Diğer Hususlar;

Her kredi kullandırımında Bankaca en az 100-YTL olmak üzere %1 istihbarat ve dosya ücreti  alınacaktır.

Oda kredilerinde BANKA kredinin vadesinden önce kapatılması halinde % 1 erken kapama komisyonu alacaktır.

Söz konusu krediler 6802 sayılı Gider Vergileri Kanununun “İstisnalar” başlığı altındaki 29.maddesinin (m) bendi gereği BSMV’den, 1988/12944 sayılı “Kaynak Kullanımı Destekleme Hakkında Karar”’ın 4.maddesi uyarınca ise KKDF’den istisna edildiğinden, firmalara (imalat ve onarım işi ile iştigal etmeleri şartı ile) ilgili muafiyetler tanınacaktır.

Protokol hükümleri 24.03.2008 tarihine kadar geçerlidir.