6736 SAYILI ALACAKLARIN YAPILANDIRILMASI KANUNU HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR

736 sayılı Bazı Alacakların Yapılandırılmasına İlişkin Kanunun

Uygulamasına Hakkındaki Esaslar

6736 sayılı “Bazı Alacakların Yapılandırılmasına İlişkin Kanun”,19.08.2016 tarihli ve 29806 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. İlgili Kanunun 11. Maddesinin 5. Fıkrası ile 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu hükümlerine göre, üyelerin aidat borç asıllarının ödenmemiş kısımları hükme bağlanmıştır.

Bu kanun ile ilgili olarak sıkça sorulan sorular ve yanıtları aşağıda belirtilmiştir:

1. 6736 sayılı kanun kapsamında KSO’ya kimler başvurabilir?

30.Haziran.2016 tarihine dek geçmiş aidat borcu bulunan tüm faal üyeler, askıdaki üyeler ve terkin olmuş eski üyeler başvurabilir.

2. Kanunda söz edilen aidat borçlarının kapsamı nedir?

Son ödeme tarihi 30.Haziran.2016 veya öncesi olan yıllık aidat, munzam aidat ve kayıt ücretleri için kanun hükümleri geçerlidir.

3. Ekim 2016 da ödenecek 2.taksitleri de yapılandırma ödemesine dahil edebilir miyim?

Ekim 2016 vadeli 2016 yılı aidat 2.taksitleri bu kapsam dışındadır.

4. Yapılandırma kapsamında borç hesaplaması nasıl yapılacak?

Aidat borçlarına ilişkin tüm gecikme zamları silinecek, yalnıza toplam anapara borcu tahsil edilecektir.

5. En geç hangi tarihe kadar başvurabilirim?

Kanun hükmünden yararlanmak isteyen üyelerimizin Odamıza 31 Ekim 2016 tarihine kadar başvurması gerekmektedir.

6. Ödeme peşin olarak mı yapılacak?

Talebinize göre ödemeyi peşin veya taksitle yapabilirsiniz.

7. Peşin ödeme için son ödeme tarihi var mı?

Peşin ödeme için vade, ilk taksit son ödeme günü olan 30 Kasım 2016’dır.

8. Taksitlendirmede ödeme toplamı nasıl hesaplanacak?

Uygulamaya göre, taksit seçeneği için vade farkı uygulanmıyor. Kaç taksit isterseniz, toplam anapara borcunuz o sayıya bölünecektir.

9. En fazla kaç taksit yapılabilir?

En fazla 6 taksit talep edebilirsiniz.

10. Taksit ödemeleri aylık olarak mı yoksa iki aylık dönemler ile mi gerçekleşecek?

Taksitler aylık olarak ve eşit tutarlarda ödenecektir.

12. Taksit tarihlerini kendim belirleyebilir miyim?

Kanun ile birlikte taksit sayılarına göre son ödeme tarihleri yayımlanmıştır.

İlk taksit son ödeme günü 30.Kasım.2016’dır.

Sırasıyla; 2.taksit için 02.Ocak.2017, 3.taksit için 31.Ocak.2017, 4.taksit için 28.Şubat.2017,  5.taksit için 31.Mart.2017 ve 6.taksit için 02.Mayıs.2017’dir.

13. Taksit tutarları değişken olabilir mi?

Kanuna göre aylık eşit tutarlarda taksit ödenmesi zorunludur.

14. Taksitlendirmede kısmi ödeme yapabilir miyim?

Taksit tarihinin bitimine dek taksit tutarının tam olarak yatırılması gereklidir; aksi takdirde, yapılandırma bozulur.

15. Kaç taksit ödemezsem yapılandırma bozulur?

Bir taksit; yani, taksitlerden herhangi biri öngörülen süre ve şekildeödenmezse, yapılandırma bozulur.

16.Taksit süresi içinde borcun tamamını ödeyebilir miyim?

Taksitlendirme bitmeden, defaten ödeme yaparak, borcunuzu kapatabilirsiniz.

17. Kredi kartı ile ödeme yapabilir miyim?

Kredi kartı ile ödeyebilir; taksit yapmak isterseniz, anapara borç toplamı kadar, seçtiğiniz taksit sürelerini aşmayacak ve en fazla 6 taksit olacak şekilde işlem yapabilirsiniz.

18. Başvuruyu nasıl yapacağım?

Dilekçe ile başvuracaksınız, Odamız kurumsal internet sayfasında verilen dilekçe örneğini kullanabilirsiniz.

19. Yapılandırma bozulursa, kalan borç nasıl hesaplanır?

Tahsil edilen tutarlar anapara borcundan düşülerek, kalan borç için 6183 sayılı Kanun uyarınca gecikme zammı işletilmeye devam edilir.

20. Yapılandırma bozulursa, icra işlemleri başlatılabilir mi?

Yapılandırmanın bozulduğu tarihe dek tahsil edilen tutarlar düşüldükten sonra, kalan bakiye için icra işlemlerine devam edilebilir.

21. Aidat borcuma ilişkin devam eden icra işlemi var, başvuru yaptığım zaman ne olur?

Başvuran üyelerimiz için icra işlemleri varsa, durdurulur. Bu kapsamda tamamı ödenen alacaklara ilişkin yargılama giderleri, icra masrafları ve vekalet ücretleri karşılıklı olarak talep edilemeyecektir.

22. Yapılandırma sürecinde KSO’ya karşı dava açabilir miyim?

İlgili hükümlerden yararlanmak için, üyelerimizin dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve kanuni yollarına başvurmamaları gerekmektedir.

23. Vergi mükellefiyetim sona erdiği halde, KSO üyeliğim devam ediyor. Bu durumda hesaplama nasıl olacak?

Vergi mükellefiyetinizin sona erdiği tarihe kadar ödenmeyen borçlarınız için bu hükümler uygulanır.

24.Üyeliğim askıda ve yapılandırma için başvurdum; başvuru yapınca askıdan indirilir miyim?

Askıdaki üyelerimizin askıdan indirme işlemleri borçlarının tamamını ödediklerinde; yani, son taksit ödeme tarihinde veya bu sürede taksit toplamını defaten ödedikleri zaman, gerçekleştirilecektir.

25. Kanun ile ilgili detaylara nereden ulaşabilirim?

KSO kurumsal internet sayfası aşağıdaki adresten bilgi notumuzu okuyabilir  ve aşağıda irtibat numaraları belirtilen Odamız Muhasebe  ve Sicil Servisleri ile görüşebilirsiniz.

2510670 / 108          Ahmet BÜYÜKALİM

2510670 / 103          Mehmet CAN