KÜTÜKCÜ, B20’NİN CİDDE’DE DÜZENLEDİĞİ BÖLGESEL İSTİŞARE TOPLANTISI’NA KATILDI

G20’nin iş dünyası uzantısı B20 Türkiye, ilk bölgesel istişare toplantısını Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinden 150’ye yakın iş adamının katılımıyla Cidde’de gerçekleştirdi. Foruma Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, TOBB Başkanı ve B20 Türkiye Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Suudi Arabistan Krallığı Finans Bakanı Dr. İbrahim Abdülaziz Al-Assaf ile Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü’nün de aralarında bulunduğu TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı.

Forumun açılış konuşmasını yapan TOBB Başkanı ve B20 Türkiye Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin dönem başkanlığı sürecinde yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi. Hisarcıklıoğlu, küreselleşme olgusu üzerinde dururken, “Bundan 20-30 sene öncesine kadar ülkeler kendi başlarına varlıklarını devam ettirirler, “kendi kendilerine yeten ülke” olmakla övünürlerdi. Bugün çok daha farklı bir konjonktürle karşı karşıyayız, küreselleşme her alanda etkisini gösteriyor. Artık tek başına ayakta kalmak mümkün değil. Ekonomilerimizin geleceği küresel piyasalara ne kadar entegre olduğu ile yakından ilgili. Ortak kararlar alınabiliyorsa, tüm taraflar karar alma süreçlerine dâhil olabiliyorsa, küreselleşmeden maksimum fayda alınabiliyor” ifadesini kullandı.

Kütükcü; “B20 küresel bir fırsattır”

Cidde’de yapılan toplantıyı değerlendiren Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü ise, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun Türkiye başkanlığını yürüttüğü B20’nin Türkiye için yeni bir küresel fırsat olduğunu, özellikle dünya ekonomisinin henüz yönünü tayin edemediği, küresel stratejik sorunların derinleştiği bu dönemde Türkiye’nin kendisini dünyaya anlatması için kritik öneme sahip olduğunu söyledi.  Kütükcü, “15-16 Kasım 2015 tarihlerinde Antalya’da gerçekleşecek G20’de, yeni küresel ekonomik sistemi şekillendirecek tartışmalar yapılacak ve bu nedenle de tüm gözler bu toplantının üzerinde olacak. Antalya’da yapılacak toplantının bir ön hazırlığı olma niteliği de taşıyan Cidde’deki bu toplantı ve bundan sonra yapılacak toplantılar G20’nin gündeminde de yer bulacağı için gerçekten çok önemli” dedi.