KSO’DA, TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ KONUŞULDU

Konya Sanayi Odası AB Bilgi Merkezi ve İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) tarafından düzenlenen, ‘Türkiye–AB İlişkilerinde Ufuk Turu Yeni Boyutlar, Yeni Hedefler’ toplantısı gerçekleştirildi. Programın açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Genel Sekreteri Mustafa Sedat Taşkazan, Türkiye-AB ilişkilerinde yeni fasılların açılmasının önemine dikkat çekti.

Durağanlaşan Türkiye-AB ilişkilerinin 29 Kasım 2015 tarihinde yapılan Türkiye- Avrupa Birliği (AB) Zirvesiyle daha kapsamlı hale geldiğine işaret eden Taşkazan, “Bölgemizde yaşanan gelişmeler de göz önüne alındığında Türkiye-AB ilişkilerinin, küresel istikrar için ne kadar önemli olduğu bir kez daha görülmüştür. Şimdi ilişkileri yeniden canlandırma, çeşitlendirme ve derinleştirme fırsatı var. Ekonomik ve parasal politikalar faslı, katılım sürecinin yeniden hızlanması için iyi bir adım olmuştur. Yeni fasılların da hızla açılması çok önemlidir” dedi.

Yükün paylaşılması olumlu sonuçlar doğurur

İş dünyası için büyük önem taşıyan vize serbestliği konusunun Haziran ayında kesin çözüme kavuşturulmasını ümit ettiklerini ifade eden Taşkazan, mülteci sorununun da birlikte çalışmayla, yükün paylaşılmasıyla iki taraf için olumlu sonuçlar doğuracağını aktardı. Taşkazan, “Yenilenecek olan Gümrük Birliği ile Türkiye ekonomisi, yeni bir ivme kazanacak olup, Türkiye’nin Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması kapsamına alınabilmesi sürecine sağlayacağı katkıyı da önemsiyoruz. Gümrük Birliği’nin yenilenmesi için gerekli teknik ve hukuki çalışmalar kısa sürede tamamlanmalı” şeklinde konuştu.

Kamuoyu, AB’ye nasıl bakıyor?

Daha sonra konuşan İKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas da, Türkiye-AB ilişkilerinde yaşanan önemli gelişmelerle ilgili bilgi vererek, 1963-Ankara Anlaşması’nın 1995-Gümrük Birliği Kararı’nın, 1999-AB Adaylığı’nın ve 2005-Katılım Müzakereleri’nin dönüm noktası olduğunu kaydetti. Müzakere sürecinde 15 faslın açıldığını, bir faslın da geçici olarak kapatıldığını ifade eden Nas, yargı ve temel haklar, adalet, özgürlük ve güvenlik, enerji ile dış güvenlik politikası fasıllarının açılmasının önerildiğini belirtti.

İKV’nin Türkiye’nin AB’ye üyeliği ile ilgili yaptığı kamuoyu çalışmasının sonuçlarını da paylaşan Doç. Dr. Çiğdem Nas, “18 yaş ve üzeri katılımcılarla yaptığımız bu araştırmamızda, her 5 kişiden 4’ünün daha önce AB’yi duyduğunu ancak, yüzde 85’in AB hakkında az bilgiye sahip olduğunu gördük. Katılımcılarımızın yüzde 61,8’i Türkiye’nin AB’ye üyeliğini desteklerken, yüzde 38,2’si desteklememektedir. Ayrıca, Türkiye’nin AB’ye üyeliğinin beklentisi noktasında da yüzde 72,6’lık bir azalma varken, yüzde 27,4’lük de bir artış söz konusudur.”

Daha sonra İKV Uzmanı Selen Akses ile Uzman Yardımcısı Ahmet Ceran da, birer sunum yaptılar. Program, soru ve cevaplarla devam etti.