Bu web sitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitemizde en iyi deneyimleri yaşamanız için çerezleri kullanır.

Reddet Kabul Et
Haberler

KSO’DA İHRACAT DESTEKLERİ ANLATILDI

KSO’DA İHRACAT DESTEKLERİ ANLATILDI

 Konya Sanayi Odası (KSO), Ticaret Bakanlığı ve Orta Anadolu İhracatçılar Birliği (OAİB) tarafından ‘Yeni Nesil İhracat Destekleri ve Dış Ticaret Eğitim Programı’ düzenlendi. İhracat desteklerinin anlatıldığı programda konuşan KSO Yönetim Kurulu Üyesi Celalettin Yılmaz, Konya’nın ihracatta büyük atılımlar yaptığını ve bu başarının devam etmesi için yeni destek mekanizmalarına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Konya Sanayi Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen programa, KSO Yönetim Kurulu Üyesi Celalettin Yılmaz, Orta Anadolu İhracatçılar Birliği Koordinatör Başkanı Nihat Uysallı, Ticaret Bakanlığı yetkilileri, Konyalı sanayiciler ve çok sayıda iş yeri temsilcisi katıldı.

KSO, şehrin ihracat kabiliyetinin artması için çalışıyor

Programın açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Celalettin Yılmaz, Konya’nın üretim ve ihracatta öne çıkan illerden biri olduğunu söyledi. Konya’nın tarihsel gelişimi hakkında kısa bir bilgi veren Yılmaz, Konya’nın ihracatta büyük atılım yaptığını, 2011 yılında ilk defa 1 milyar dolar ihracat eşiğinin aşıldığını ve aradan geçen 11 yılda da ihracatın 3 kattan fazla arttığını vurguladı.

Konyalı ihracatçı firma sayısının 3 bin 400’ün üzerine çıktığını anımsatan Yılmaz, Konya Sanayi Odası olarak ihracatın artması için yaptıkları çalışmaları şöyle anlattı: “Bugün Türkiye’nin 70 ilinden daha fazla ihracat yapan, ihracatının yüzde 95’i sanayi mamullerinden oluşan bir endüstri şehri haline geldik. Konya Sanayi Odası olarak biz de, şehrimizin ihracat kabiliyetinin artması için pek çok çalışma yaptık, yapmaya devam ediyoruz.  Odamız bünyesindeki İhracat Destek Ofisimizle ihracat yapan ya da ilk defa ihracat yapacak olan firmalarımıza rehberlik hizmeti veriyoruz. Sanayicilerimizin taleplerine yönelik yurt içi ve yurt dışı fuarlara teknik geziler düzenliyor, ikili iş görüşmeleri organize ediyoruz. Yine düzenlediğimiz ülke tanıtım toplantıları ile sektörlerimizin yeni ihracat pazarlarına ulaşmasını sağlıyor, büyükelçiler ve ticari ateşeler ile bir araya gelerek, yeni iş birlikleri yapıyoruz.”

Yılmaz, maliyetlerin arttığı, işletme sermayelerinin eridiği bu dönemde Türkiye’nin ve Konya’nın ihracat başarısının devam etmesi için yeni destek mekanizmalarına her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu aktararak, programda anlatılacak yardımlardan Konyalı sanayicilere faydalanmaları çağrısında bulundu.

 “Depremin yaralarının sarılması için daha fazla ihracat yapmalıyız”

Orta Anadolu İhracatçılar Birliği Koordinatör Başkanı Nihat Uysallı da, ihracatın Türkiye için öneminden bahsetti. Depremin yaralarının sarılması için daha fazla ihracat yapılması gerektiğini aktaran Uysallı, “İhracat, bu ülkenin güvenliği, ülkede yaşayan insanların sokaklarda başı dik gezebilmesi için tek seçeneği. İhracatçı ailemizin temsilcilerinin her gün yeni güne başlarken, bu memleket için daha fazla ihracat yapmayı düşünmesi ve bunun gereğini yapması gerekiyor” diye konuştu.

Uysallı, şöyle devam etti: “Bulunduğumuz coğrafyadaki şansı kaçırmazsak, bu süreci doğru değerlendirirsek, önümüzdeki yıllarda büyük fırsatlar ile karşı karşıyayız. Mesela Konya, otomotiv endüstrisinde büyük atılım yaptı. Şu anda dünyanın elektrikli otomotiv teknolojilerini konuştuğu, dönemde, Konya’mızın bu yeni yapıya hangi noktada destek verebileceğine, yine Konya’daki hububatın dünyaya nasıl marka olacak şekilde ulaştırılması gerektiğine hep birlikte kafa yormamız lazım. Ticaret Bakanlığı’nın önderliğinde, biz bu sürece katkı vermekten onur duyarız.”

Katılımcılara ihracat destekleri anlatıldı

Açılış konuşmalarının ardından, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Ticaret Uzmanı Emrah Ersoy, “Kobi ve Kümelenme Destekleri”,  Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Ticaret Uzman Yardımcısı İrem Gözde Karataş, “Tanıtım ve Fuar Destekleri”, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Ticaret Uzmanı Barış Zeybek, “Markalaşma ve Tasarım Destekleri”, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Ticaret Uzman Yardımcısı Kaan Sevinir, “E-İhracat Destekleri” hakkında sunumlarını yaptılar.

Daha sonra, İhracatı Geliştirme A.Ş.  Finans, İş Geliştirme ve İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Fatih Tuğrul Topaç, İhracatı Geliştirme A.Ş.’nin ve Türk EXİMBANK İç Anadolu Bölge Müdürü Funda Baydar Yazan da Türk Eximbank’ın ihracatçılara sağladığı destekler hakkında bilgiler verdi.

Toplantı soru ve cevaplar ile devam etti.