KSO’DA 11. VE 12. MESLEK KOMİTELERİ KONUŞTU
Konya Sanayi Odası’nın Nisan Ayı Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Meclis Başkanı Memiş Kütükcü’nün başkanlığında yapılan toplantıda, Konya Sanayi Odası ve Konya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Mustafa Büyükeğen, Oda’nın aylık faaliyetleri hakkında bilgi vererek, güncel ekonomik değerlendirmelerde bulundu. Toplantıda ayrıca, KSO’nun 11. ve 12. Meslek Komitesi temsilcileri de birer sunum yaparak, komitelerinin faaliyetlerini anlatıp, taleplerini dile getirdi.
İlk olarak sunumunu gerçekleştiren Konya Sanayi Odası’nın (KSO) Ambalaj, Plastik, Kağıt Sanayini temsil eden 11. Meslek Komitesi Üyesi Hayati Topuz, komite olarak yeşil dönüşüme uyum sağlayarak, çevre kirliliğinin önlenmesi konusunda çalışmalar yaptıklarını söyledi. Plastik ve kağıdın kullanım alanlarına yönelik bilgilendirmelerde bulunan Topuz, plastiğin dayanıklılık, hafiflik ve düşük maliyet gibi avantajlarından dolayı yaygın olarak kullanıldığını aktardı. Kağıdın da Türkiye açısından stratejik bir sektör olarak ele alınması gerektiğine dikkat çeken Topuz, “Kağıt sektörü, hem ülkemiz ihracatında büyük önemi olan tarım ürünlerinin taşınması hem de sektördeki teknolojik gelişmeler ve ihtiyacın çeşitlenmesi nedeniyle yatırım sermayesindeki artışlar ve karşı karşıya kalınan üretim maliyetleri nedeniyle ülkemiz açısından stratejik olarak ele alınması gereken sektörlerden biridir” dedi. Kağıt sektöründe üretimde sıkıntı olmadığını, pandemi döneminde sektörde başlayan yatırımların üretime geçtiğini bu nedenle, üretim fazlası olduğunu aktaran Topuz, sektörün öncelikli sorunlarından birinin insan kaynağı olduğunu ifade etti. Meslek liselerinde kağıt üzerine bölüm olmadığını aktaran Topuz, nitelikli personel bulmakta zorluk çektiklerini, bu konuda destek beklediklerini sözlerine ekledi.
Beton sektörü, üniversitelerle daha fazla çalışmak istiyor
Daha sonra konuşan KSO’nun, İnşaat Malzemeleri, Hazır Beton, Beton Mamulleri, Prefabrik Yapı Elemanları, Tuğla, Briket, cam ve Mozaik Sanayini temsil eden 12. Meslek Komitesi Başkanı Mustafa Dinçler de, kaliteden ödün vermeden, üretim aşamasında en iyi hizmet veren, çevreye ve insana önem vererek üretim yapmayı misyonları olarak belirlediklerini söyledi. Betonun, ekonomik, güvenli ve dayanıklı olması nedeniyle dünyanın en çok kullanılan yapı malzemesi olduğunu ifade eden Dinçler, küresel ve yerel bazda artan emtia ve enerji fiyatlarının inşaat sektörünü olumsuz etkileyen en önemli gelişmeler olduğunu kaydetti. Sektörün sorunlarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Dinçler, “Nitelikli personel eksikliği bizim sektörümüzün de başlıca sorunlarından biri haline geldi. Bunun yanında, yerli üretime kalite eksikliği ve terminde yurtdışına bağımlılık, kurulan ünitelerin plansızlığı, arz talep dengesizliği sektörümüzün önde gelen sorunlarından bazıları” ifadelerini kullandı. Dinçler, Ar-GE çalışmalarında sektör ile üniversite iş birliğinin daha fazla geliştirilmesinin sektörün ihtiyaç duyduğu gereksinimlerden olduğunu sözlerine ekledi.