KONYA VE VAN İŞ DÜNYASI BİR ARAYA GELDİ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu öncülüğünde Konya’dan 180 kişilik heyetle gerçekleştirilen Van programı kapsamında Van’a giden Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Odası ve Konya Ticaret Borsası heyeti Van Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk ve Konya Ticaret Borsası Başkanı Muhammet Uğur Kaleli ile beraberindeki heyet Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva ile bir araya geldi. Konyalı oda başkanları Konya ile Van’ın kardeşliğine vurgu yaparken, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, Konyalı iş adamlarına “Bize üretimi öğretin. Biz de potansiyelimizi harekete geçirelim” çağrısında bulundu.

Ziyarette KTO Meclis Başkanı Ahmet Arıcı, KTB Meclis Başkanı Hüseyin Çevik, KSO Meclis Başkanı Tahir Şahin ve Konya Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Bekir Aydoğan da hazır bulundu.

VAN TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva,  ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Binlerce yıllık tarihi ile su ve kaleler kenti olan Van, tarihteki misyonunu yeniden üstlenmek istiyor. Van artık bölgesinde lider bir kenttir. Yöneten ve yönlendiren bir kent olan Van, artık hak ettiği yere gelmek istiyor. Biz ülke olarak doğusuyla batısıyla, kuzeyiyle güneyiyle biriz beraberiz. Ülkenin batısında yaşayanlara gelin bu toprakları görün, kardeşliğimizi ekonomi de sürdürelim diyoruz. Ancak buraları gelmeden buraların potansiyelini de bilemezsiniz. Konyalı işadamlarından isteğimiz bize üretimi öğretin. Biz de potansiyelimizi harekete geçirelim. Van çevresindeki illerin buluşma ve çekim merkezidir. 400 km’lik alan içinde 4 ülke ve 20 kentte hitap eden bir şehirdir. Van Türkiye’nin Kafkasya’ya Ortadoğu’ya açılan kapısıdır. Türkiye’nin dünya ile rekabeti için bizim coğrafyamızdaki yakın ülkelerle ticaretimiz artırabiliriz. Bunun için de en iyi merkez Van’dır” dedi.

“Van’ın güçlenmesi, daha fazla üreten bir şehir olması için destek vermeye hazırız”

Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü de kardeş oda olarak nitelediği Van Ticaret ve Sanayi Odası’nı çalışmalarından dolayı tebrik ederek, Konya’nın sanayi ve üretim tecrübesini Van ile paylaşmaya hazır olduklarını söyledi. Van’a duyduğu yakınlığı anlatan Kütükcü “Van ile Konya, bu kadim coğrafyanın en güzide şehirlerinden. Konya, bugüne kadar kendi öz evladının yaptığı yatırımla büyüdü, gelişti. Bu gelişimle birlikte artık yatırım kriterleri yükseldi ve uluslararası yatırımlar almaya başladı. Van’ın da yatırım kriterleri yükseltilmeli. Van’ın güçlü olduğu sektörler daha da güçlendirilerek şehre bir avantaj sağlanabilir. Bu çerçevede Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın Ankara ve İstanbul’da açtığı Ofisler kalkınmaya ve yatırımcıları bölgeye çekmeye yönelik önemli bir proje. Biz Van’ın güçlenmesi, daha fazla üreten bir şehir olması için her türlü desteği vermeye hazırız” şeklinde konuştu.

“Van bize uzak bir kent değil”

Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Van’a kısa zaman içerisinde ikinci ziyaretini yaptığını söyleyerek “Aslında Van hiç de bize uzak bir kent değil. Aynı coğrafyada, aynı kültür ve inanç değerlerine sahibiz. İnşallah bundan sonra daha sık geleceğiz. Birlik ve beraberlik içerisinde bu ülkeyi hedeflerine ulaştırmak için işadamları olarak üzerimize düşen görevi yerine getirmeye devam edeceğiz. Van’ın en büyük avantajının bulunduğu coğrafya olduğunu görmekteyiz. Bu lojistik avantajın potansiyelini harekete geçirmeliyiz. Son dönemdeki olumlu gelişmelerle birlikte potansiyelin hızlı bir şekilde harekete geçirileceğine inanıyoruz. Van çevre ülkeleri de içine katan bir sanayileşme gelişimi izleyebilir. Ayrıca turizmde de önemli bir potansiyele sahip. Güneş enerjisi sektöründe de yerli ve yabancı yatırımcıları çekebilir. Konya özellikle 1980’den sonra kendi öz kaynakları ile ayağa kalktı. Van da bunu gerçekleştirilebilir. Biz Oda olarak her türlü bilgi paylaşımına hazırız” dedi.

“Selçuklu Anadolu’ya Van’dan girmiştir”

Konya Ticaret Borsası Başkanı Uğur Kaleli de “Konya’nın Selçuklu’nun başkenti olmasında ilk paya Van sahiptir. Selçuklu Anadolu’ya Van’dan girmiştir. Van’la ortak tarihe sahibiz ve Konya ile Van arasındaki göçün de hızla arttığını görmekteyiz. Van’daki Konyalı sayısı artmaktadır. Bu dostluğu ekonomik alanda da geliştireceğiz. Odalar ekonomik ilişkilerin artmasında öncü rol üstlenecektir. 2023 hedeflerimiz için bunu gerçekleştirmeliyiz” dedi.