Bu web sitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitemizde en iyi deneyimleri yaşamanız için çerezleri kullanır.

Reddet Kabul Et
Haberler

ENDÜSTRİYEL TASARIMLARDA ULUSLARARASI GELİŞMELER KONYA’DA KONUŞULDU

ENDÜSTRİYEL TASARIMLARDA ULUSLARARASI GELİŞMELER KONYA’DA KONUŞULDU

 Konya’da “Endüstriyel Tasarımların Uluslararası Tesciline İlişkin Lahey Sisteminin Etkin Kullanımı” konulu seminer düzenlendi. TPE Başkanı Prof. Dr. Habip Asan’ın katıldığı  seminerde Konya iş dünyası adına söz alan KSO Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, Konya’ya bir Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi kurulması gerektiğinin altını çizdi.

Odalar adına konuşan KSO Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, fikri ve sınai mülkiyet hakları ve endüstriyel tasarımların çağın en önemli kavramlarından biri olduğunu ifade ederek, “Şunu net bir şekilde söyleyebiliriz ki; fikri ve sınai mülkiyet, ülkedeki ekonomik gelişmeyle beraber, demokrasi ve hukuk sistemindeki ilerlemeyle de paralel bir seyir izler. Çünkü fikri ürünler üzerindeki haklar aynı zamanda insan hakkıdır. Yani işin, hukuki boyutlarının yanı sıra, bir de ahlaki boyutu söz konusudur” dedi. Her fiziki üretimin temelinde bir fikir üretiminin olduğunu kaydeden Kütükcü, “Dolayısıyla eşyanın nasıl sahibi olabiliyorsak, fikrin de sahibi oluyoruz. Ancak o fikrin üzerinde hak iddia edebilmek, gerçek sahibi olduğumuzu ispat etmek için de fikrin tapusunu almak zorundayız. Endüstriyel Tasarım Belgesi, Faydalı Model Belgesi, Marka Tescil ve Patent Belgelerini içeren bu tapu, uluslararası geçerliliğe sahip olmalı. Aslında bugünkü seminerin konusu özetle bu” şeklinde konuştu.

Konya’ya bir Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi kurulmasını da isteyen Kütükcü, “Bu konu Konya için de son derece önemli. Çünkü, Konya artık 181 ülkeye ihracat yapan, Amerika’dan Avrupa’ya, Ortadoğu’dan Balkanlara kadar dünyanın dört bir yanıyla ticaret yapan bir sanayi şehri haline geldi. Sanayicilerimizin marka, patent, faydalı model ve endüstriyel tasarım belgeleriyle ilgili hakların korunması, taklit hallerinde tedbir kararı verilmesi, gümrük giriş-çıkışlarının engellenmesi gibi talepleri karşılayacak bir Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi’nin Konya’ya kurulması için, odamız daha önce baromuzla birlikte girişimlerde bulunmuştu” dedi.

“Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi mutlaka kurulacaktır”

Konya Barosu Başkanı Fevzi Kayacan ise, Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları’nın bir meyve olduğu kadar geleceğe de atılan bir tohum olduğunu söyleyerek, “Ekonominin en büyük sermayesi ve aynı teknolojik ve kültürel gelişmenin önemli bir aracıdır. Bir adım daha ileri gidecek olursa, bugün fiziki üretim fikri üretime dayanmaktadır. Bu nedenle yatırımcının veya toplumun çıkarları arasında bir denge sağlamak için fikri ve sınai mülkiyet haklarına şiddetle ihtiyaç duyulmaktadır” ifadelerini kullandı.Konya’da Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi’nin mutlaka kurulması gerektiğine dikkat çeken Kayacan, “Konya bugün gelişmekte olan en önemli illerden biridir. Dolayısıyla böyle bir mahkemeye ihtiyaç duyulmaktadır. Her ne kadar girişimlerimiz olumsuz olarak gelmişse de biz bu işin peşini bırakmayacağız. Konya’da bu mahkeme kurulacaktır” şeklinde konuştu.

“Hedefleri, fikri mülkiyetle de beslemek gerekiyor”

Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habib Asan ise, ülke olarak 2023 yılına çok iddialı hedefler ortaya koyulduğunu dile getirerek, “Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek, 500 milyar dolarlık ihracat, kişi başı milli gelir 25 milyar dolar. Bütün bunlara baktığımız zaman aslında bu hedefleri bir fikri mülkiyet boyutuyla da desteklemek gerekiyor ki, bu hedeflere ulaşabilelim. Çünkü burada ortak koyduğumuz hedeflere baktığımız zaman daha yüksek katma değerli ekonomik model yapıdan bahsediyoruz. Biz de Patent Enstitüsü olarak bu hedeflere eş değerde olan Türkiye’nin 2023 hedefleri ortaya koyuyoruz. Bunların biri 2023’te en az 10 tane küresel marka çıkarmak. Bunun yanında yine en az 50 bin yeni patent başvurusunun yapıldığı bir Türkiye ve oluşturduğu gayri safi milli hasılanın en az yüzde 50’sine denk düşen bir fikri portföyü olmasını ön görüyoruz” dedi.

“Konya, Fikri Mülkiyet Başvurusu Açısından İlk 5’te”

Konya’nın fikri mülkiyet başvurusu açısından Türkiye’nin önde gelen illerinden biri olduğunu vurgulayan TPE Başkanı Prof. Dr. Habib Asan, “2013 verilerine göre neredeyse ilk 5’e giren bir ilimiz. Bu konuda gerçekten sanayilerde, kobilerde belli bir farkındalık oluştuğunu gösteriyor. Tasarımlarla ilgili sınai mülkiyet türlerinden ayıran çok önemli bir fark vardır. Çünkü tasarımlar gerçekten çok da fazla ar-ge gerektirmeyen çok büyük miktarda katma değer oluşturmak mümkün olan bir sınai mülkiyet bileşeni. Bu vesileyle ülkeler tasarım konusuna ayrı bir önem veriyor” diye konuştu.

Türkiye’nin 40 binin üzerinde tasarım başvurusuyla Avrupa’da en çok tasarım başvurusu yapılan ikinci ülke konumunda olduğunu belirten Asan, “Dünya sıralamasında beşinci, ancak oluşturduğumuz katma değere baktığımız zaman maalesef çok gerilerdeyiz. Türk Patent Enstitüsü olarak daha nitelikli tasarım yapma konusunda, meclisin gündeminde bir yasa tasarımız var. Komisyon aşaması tamamlanmış çok yakın zamanda yasalaşmasını bekliyoruz. Bu kanun tasarısı yaklaşık 100 maddeden oluşan bir kanun tasarısı. İçerisinde patent ile marka ve tasarımla ilgili bölümler var. Tasarımlarla ilgili, daha nitelikli bir tasarım aşamasına geçmeyi öngörüyoruz. Lahey başvurularının 270-300’ler civarında olduğunu görüyoruz. Uluslararası rekabette daha öne çıkabilmek için hem ulusal, hem de uluslararası başvuruları artırmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı’ndan Paivi Lahdesmaki, Endüstriyel Tasarımların Uluslararası Tesciline İlişkin Lahey Sisteminin Temel Prensipleri ve Güncel Gelişmeleri, Yasemin Özlük ise Kullanıcı Bakış Açısı ile Lahey Sisteminin Avantajları konulu bir sunum gerçekleştirdi. Seminere Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı Hukuk Birimi Başkanı Paivi Lahdesmaki, Konya Barosu Başkanı Fevzi Kayacan, Konya Sanayi Odası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükçü, Konya Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı M. Namık Köklüsoy, Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Erkuş, Konya Fikri ve Mülkiyet Haklar Merkezi Başkanı Ahmet Özdemir ve davetliler katıldı.