Mesleki eğitimin sorunları KSO'da masaya yatırıldı

13.12.2018

Konya Sanayi Odası, Konya'da bulunan meslek lisesi ve mesleki eğitim merkezlerinin müdürlerini bir araya getirerek, istişare toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda meslek liselerinin aranan eleman yetiştirmesi gerektiği vurgulanırken, bu okulların daha cazip hale getirilmesi için neler yapılacağı konuşuldu.

KSO'nun ev sahipliğinde yapılan toplantıya Konya İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Karabacak, KSO Yönetim Kurulu Üyeleri Hüsamettin Sönmez ve Ömer Faruk İyibildiren ile esnaf odalarının başkanları ve Konya'da bulunan meslek lisesi ile mesleki eğitim merkezlerinin müdürleri katıldı.

Toplantıda konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, KSO Yönetim Kurulu olarak göreve geldikleri ilk günden bu yana mesleki eğitim konusunu hep önemsediklerini, çalışma takvimlerinin ilk sırasında bu konuya yer verdiklerini söyledi. İnsan kaynağının önemine değinen Kütükcü, “Şehrimiz de, ülkemiz de insan kaynağı marifetiyle gelişip, kalkınacak. İşletmelerimiz istediği teknolojik takımı ve tezgahı edinmiş olsunlar, bunu eğitimli, nitelikli insan eliyle kullanamazlarsa o teknolojinin fayda vermesi mümkün değil. Biz yönetime geldiğimiz günden bu yana hep bu mesleki eğitim konusuna önem verdik" dedi.

Sanayinin ihtiyacına yönelik alanlar açılmalı

Meslek liselerinin müfredatlarını oluştururken, zorunlu olan alanların dışında, okul yönetiminin inisiyatif alacağı alanlarda sahaya yönelik bölümlerin açılması gerektiğine işaret eden Kütükcü, "Okul yönetimlerimize bırakılan kararlarda sahaya yönelik, iş alanlarına yönelik bölümlere yoğunlaşılması son derece kritik önem arz ediyor. Ülkemizin gelecekteki ihtiyacı neyse bu insan profilini yetiştirmeye yönelik taleplerimizi hep beraber dile getirmeliyiz. Bugün buradan çıkacak olan sonucu biz de Oda olarak yakın zamanda, Milli Eğitim Bakanımıza yapacağımız ziyaretimizde rapor olarak sunacağız" şeklinde konuştu.

Türkiye'yi hedeflerine mesleki eğitim ulaştıracak

Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Karabacak ise, birçok meslek dalının çırak ve kalfa bulmakta zorlandığını söyledi. Bunun çeşitli sebeplerinin olabileceğine işaret eden Karabacak, bu sorunun çözümü için hem milli eğitim müdürlüğünün hem de esnaf odalarının çeşitli çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Karabacak, Türkiye'nin gelecekteki hedeflerine ulaşması noktasında mesleki eğitime büyük önem düştüğünü sözlerine ekledi.

Konya İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy da, Bakanlığın yeni bir vizyon belgesi hazırladığını, özellikle meslek liselerine olan ilginin artması ve sanayinin ihtiyacına yönelik aranan eleman yetiştirmek için çalışmalar yapıldığını bildirdi. Gürsoy, Türkiye'nin gelişmiş olan 10 büyük ekonomi arasına girme hedefi olduğunu hatırlatarak, bunun okulların daha nitelikli insan kaynağı yetiştirmesiyle başarılabileceğini ifade etti.

Konuşmaların ardından mesleki ve teknik eğitimin mevcut durumu, problemler ve yapılması gerekenlerle ilgili istişareler yapıldı.