Sanayiciler, mevcut ulusal elektrik tarifesi uygulamasının devam etmesini istiyor

05.11.2017

EPDK tarafından gündeme getirilen Son Kaynak Tedarik Tarifesi’nin Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ Taslağı organize sanayi bölgelerini tedirgin etti. Tebliğin aynen yürürlüğe girmesi halinde elektrik fiyatlarının yükselmesi endişesini taşıyan OSB’ler, EPDK’nın bu düzenlemeden vazgeçmesini isterken, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’ı ziyaret ederek, konuyla ilgili OSB’lerden gelen talepleri iletti.

EPDK Başkanı Yılmaz’ı yönetim kurulu üyeleriyle birlikte ziyaret eden Konya Sanayi Odası ve OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, yüksek miktarda elektrik tüketen serbest tüketicilere getirilmek istenen ve elektrik enerjisi tedarik fiyatlarını artıracağına kesin gözüyle bakılan ‘Son Kaynak Tedarik Tarifesi’  düzenlemesinden kesinlikle vazgeçilmesi gerektiğini ifade ederek, OSB’lerin daha uygun fiyata elektrik almasını sağlayan mevcut ulusal elektrik tarifesi uygulamasının 2020 yılına kadar devam ettirilmesini istedi.

Tebliğ hayata geçerse sanayinin rekabet gücü zayıflar

Hayata geçirilmesi düşünülen yeni düzenlemelerin sanayicileri olumsuz etkileyeceğinin altını çizen Kütükcü, Türkiye’nin toplam elektrik enerjisi tüketiminin yüzde 30’unu organize sanayi bölgelerinde üretim yapan sanayicilerin yaptığını, dolayısıyla elektrikte oluşacak bir maliyetin ülkenin rekabet gücünü de zayıflatacağını vurguladı.

Tebliğin görüşe açıldığı günden bu yana, OSB’lerden OSBÜK’e mevcut ulusal elektrik tarifesi uygulamasının devam etmesi yönünde yoğun bir talep geldiğini aktaran Kütükcü,  “Mevcut uygulamanın devam ettirilmesini sanayimiz ve ülkemizin üretim gücünün korunması açısından daha doğru buluyoruz. Şayet sistemde bir sorun var ise, bu sorun mevcut tarife yapısı içerisinde halledilmeli. Aksi halde Türkiye’nin en başarılı üretim projelerinden biri olan organize sanayi bölgelerimiz çok ciddi bir enerji maliyetiyle karşı karşıya kalacak, bundan da ülkemizin üretimi, istihdamı ve ihracatı olumsuz etkilenecektir. Böyle bir tabloyla karşı karşıya kalmamak için bu konuyla ilgili tebliğin yayımlanmasının durdurularak mevcut tarife yapısının devam ettirilmesi ve sanayicilerimizin yaşadıkları tedirginlikten bir an önce kurtarılması gerekiyor” diye konuştu.

Haksız rekabete yol açacak

Açıklamasında yüksek elektrik tüketim olan OSB’lerin ve firmaların daha zor durumda kalacaklarını da aktaran Kütükcü, sözlerine şu şekilde devam etti: “Taslak tebliğe göre, yüksek elektrik tüketimi olan OSB’ler ve firmalarımız ikinci grupta yer alacak. Bu da taslakta yer alan ‘makul kar’ ilavesiyle, daha yüksek bir fiyatla son kaynak tedarik tarifesine tabi olma sonucunu doğuracağı için, tedarik firmaları bu grupta yer alan tüketicilere fiyatlarını yükseltecekler.  Dolayısıyla yüksek elektrik tüketimi olanlar serbest piyasadan tedarik sağlasa da, son kaynak tedarik tarifesinden tedarik sağlasa da yüksek fiyatla elektrik kullanmak zorunda kalacak. Haksız rekabete yol açacak bu durum kesinlikle kabul edilemez”

“Sanayicilerimizi rahatsız etmeyecek bir yaklaşım içinde olacağız”

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ise, OSBÜK’ün önerilerini mutlaka dikkate alacaklarını ifade ederek, “Sanayicilerimizde kafa karışıklığı olmasını istemiyoruz. Sanayicilerimizi rahatsız etmeyecek bir yaklaşım içinde olacağız. Neticede enerji sanayide önemli bir maliyet ve sanayimizin uluslararası rekabet gücünü kısıtlamak istemeyiz. Tüm taraflar için doğru bir düzenleme yapmaya çalışıyoruz” dedi.