Konya, ilk çeyrekte Türkiye ortalamasının üzerinde performans gösterdi

03.04.2017

Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Türkiye’nin ve Konya’nın ihracat rakamlarını değerlendirdi. 2016’da beklentilerin üzerinde gerçekleşen büyümenin ardından, ihracatta yaşanan çift haneli artışın da iş dünyasına moral verdiğinin altını çizen Kütükcü, 2017’nin ihracat ve büyüme yılı olacağını vurguladı.

Kütükcü, yılın ilk çeyreğinde Türkiye’de yüzde 12.8, Konya’da ise yüzde 13.12’lik ihracat artışı yaşandığını belirterek, “İhracatta hem ülkemiz genelinde hem de şehrimizde yaşanan çift haneli artışlar memnuniyet verici. 2017 yılının ilk çeyreğini pozitif kapatan ülkemizin ihracat rakamlarındaki artışın önümüzdeki dönemlerde de devam etmesini bekliyoruz. Ayrıca bu dönemde Konya olarak, Türkiye ortalamasının üzerinde bir performans gösterdik. İhracatçı tüm firmalarımızı tebrik ediyorum” dedi.

Tüm sektörlerde artış kaydedildi

Ocak-Şubat-Mart aylarını kapsayan yılın ilk çeyreğinde 372 milyon 930 bin dolar ihracat yapan Konya’nın, ihracatta lokomotif olan tüm sektörlerde artış yaşadığının altını çizen Kütükcü, “Ocak ayında ihracatını yüzde 19.6 artırarak yıla pozitif başlayan şehrimiz, Şubat ve Mart aylarında da yükseliş ivmesini sürdürerek, ilk çeyrekte 13.12 ile Türkiye ortalamasının üzerinde performans gösterdi. Ayrıca Konya’da sektörlerimize baktığımızda önemli artışlar görüyoruz. İlk çeyrekte otomotiv endüstrisi ihracatımız yüzde 15.4, makine ve aksamları ihracatımız yüzde 2.86, hububat-bakliyat-yağlı tohumlar ihracatımız yüzde 16.9, savunma sanayi ihracatımız yüzde 14.1, tekstil ihracatımız yüzde 30 artış kaydetmiştir. Bu dönemde ihracatımızda lokomotif olan tüm sektörlerde artış kaydedilmiştir” şeklinde konuştu.

Konya’nın yılın ilk çeyreğinde Türkiye ihracatında 13. sırada yer aldığı bilgisini de paylaşan Kütükcü, “Şehir olarak toplam ihracattan aldığımız yüzde 1’in üzerindeki payı koruyoruz. İnşallah bu artışlarla birlikte toplam ihracattan aldığımız pay da önümüzdeki dönemlerde artacaktır” diye konuştu.